tisdag 12 december 2017



                                     Cephalaria gigantea, jättevädd, flerårig ört

      Humlor, bin och fjärilar

upptar väl inte de flestas tankar just nu. Men så läste jag i dagens GP om hur man kommer att satsa på massor av blommor i kommande säsong  både i Gunneboslott, Botaniska m.fl. offentliga parker och anläggningar för att öka den biologiska mångfalden med insekter i fokus. En del gräsmattor tillåts att förvildas till ängar för att locka till sig maximalt med pollinerare.
Det fanns en period nyligen då man lovsjöng framförallt bladväxter.
Det är förstås vackert och tillför härliga kontraster, men lockar dessvärre inte insekter.

Jag tänker ansluta mig till temat och kommer att göra det jag aldrig gjort tidigare: Att blanda massor av ettåriga, blommande växter bland perennerna. Faktum är att jag blir lycklig av blotta tanken!Impectas katalog för 2018 damp i brevlådan som på beställning.  Har hunnit pricka för en del fina växter som blir riktiga insektsmagneter. Men, då förtränger jag de två sista regniga somrarna och hoppas på en bättre, nästkommande! Annueller vill oftast ha sol och hyggligt väder för att "leverera".

Tja. Det är mycket man hinner reflektera en snöig dag som denna, medan man håller på med juldekorationerna. Faktum är att när julen är över börjar "våren" för en trädgårdsodlare. Då hamnar de första fröerna i krukor här hos mig.
                                                    Nytto"kompis" väntarar på frukost

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲

 Följande mandelmusslor brukade min svärmor Ingelöv göra till jul. Receptet är ett arv från hennes egen mor - alltså ett mycket gammalt recept. Mandelmusslor kan man trycka i formarna medan man glor på TV - till exempel ;-)!

Ingelövs mandelmusslor
(har ingen bild för att jag har inte börjat baka själv ännu) 

   850 g vetemjöl
   425 g socker
   425 g smör
   200 g mald sötmandel
    12   malda bittermandlar
     1   ägg
     1   matsked vatten

Rör ihop alla ingredienserna till en jämn smet. Låt stå täckt md gladpack i kylskåpet över natten. Taut en mindre bit av degen ochlåt resten stå kvar i kylen.
Tryck ut i musselformar riktigt tunt. Grädda i 167-170 grader tills musslorna fått en vacker färg. Tryck ut ur formarna försiktigt efter att de kallnat. Förvara i vackra kakburkar (ett krav:-)! )
Dessa brukar man inte avnjuta med fyllningar utan äts så som de är.
Men, att smula sönder i ibitar en mussla och strö över vaniljglass eller hjortronglass är mummmsss!
Ingelöv brukade ha kavar av musslorna till midsommarfika...:-) Man fick aldrig mer än en åt gången...:-)

🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲🌲


Även i år lyckades jag få tag i "min" fina begonia. Hoppas att jag hittar även en vit. Denna heter Begonia x chiemantha 'Lorraine'. Faktiskt första gången som jag får sortnamn på den.

"Plafondmålning" ;-)-ja, ser nästan ut som sådan. Jag har en belysning i själva krukan av en rätt stor bejaminfikus. Då bildas de här fantastiska skuggmönstren i taket.
               
                 Tack för titten. Ha det gott!